Vinston Čerčil je prvi izneo svoju ideju o ujedinjenoj Evropi po ugledu na SAD 1946. godine. Tri godine kasnije, osnovan je Savet Evrope od strane Francuske, Velike Britanije i država Beneluksa. Potom, potpisivanjem Pariškog ugovora uspostavlja se Evropska zajednica za ugalj i čelik, u cilju da države članice međusobno olakšaju jedne drugima kod snabdevanja zaliha ovim resursima. Ubrzo se uspostavljaju i Evropska ekonomska zajednica i Evropska zajednica za atomsku energiju. Prva Evropska parlamenarna skupština održana je u Strazburu 1958. godine. Kao predsednik skupštine izabran je Robert Šuman. Nakon nekoliko godina, Evropska parlamentarna skupština menja naziv u Evropski parlament. Sve više i više država organizuje referendume na kojima su građani glasali da li žele da njihova zemlja bude deo evropskih zajednica.
Evropski savet krajem 70-ih uspostavlja Evropski monetarni sistem zasnovan na jedinici evropske valute (the ECU) i mehanizmu deviznog kursa (ERM). Evropska valuta ima karakteristike stvarne valute i koristi se u putnom čekovima i bankarskim depozitima. Svi članovi zajednice se pridružuju ERM-u, osim Velike Britanije.
1984. godine stvoren je prvi nacrt Ugovora o osnivanju Evropske unije i on je usvojen od strane Evropskog parlamenta. Pristupa se izradi Jedinstvenog evropskog akta. Države i dalje nastavljaju sa pridruživanjem. Među njima su Španija i Portugal, a i Turska podnosi formalan zahtev za učlanjenje. 1986. zastava Unije je prvi put podignuta ispred zgrade štaba Komisije u Briselu.
1990. godine u Rimu Evropski savet pokreće dve konferencije – jednu o ekonomskoj i monetarnoj uniji, a drugu o političkoj uniji. U feruaru 1922. godine potpisuje se Ugovor o Evropskoj uniji, stvara se evro i struktura stuba EU. Danska je u početku bila protiv, ali su kasnije prihvatili novostvoreni ugovor. Tada je u okviru Unije ujedinjeno 15 država. Ubrzo se potpisuje Šengenski sporazum o ukidanju granica među teritorijama država članica. Velika Britanija i Irska su se povukle iz stvaranja dogovora jer je postojao strah od terorizma i ilegalnih imigracija. 1998. osnovana je Evropska centralna banka.
U decembru 2000. godine Povelja o osnovnim pravima Evropske unije formalno stupa na snagu. Evro uveliko cirkuliše kao važeća valuta u 12 država članica. Uključuje se dosta novih zemalja, a među njima su Kipar, Mađarska, Česka, Estonija, Malta, Poljska, Slovenija, kao i Bugarska i Rumunija. 2016. godina stanovnici Velike Britanije su izglasali da žele da napuste Evropsku uniju, a za završetak procedure izlaska iz zajednice će biti neophodno nekoliko godina. Među trenutnim kandidatima se nalaze Srbija, Crna Gora, Makedonija, Albanija i Turska. Status podnosilaca zahteva imaju Bosna i Hercegovina i Kosovo.