Evro

Centralna Banka u Evropi se zove Evropska Centralna Banka (ECB). Trenutno 17 članica EU su usvojile evro. To je druga po redu najviše korišćena valuta na deviznom tržištu, nakon američkog Dolara. Drugo zajednička imena za Evro su Yoyo (Irski Engleski), Leru (Španski) i Ege (Finski).

1-og Januara, 1999, Evro (EUR) je predstavljen kao obračunska valuta, i tako zamenio Evropsku Valutnu Jedinicu. Evropska Valutna Jedinica je bila teorijska korpa valuta više nego li fizička valuta. U početku, 11 zemalja u Evropskoj Ekonomiji i Monetarnoj Uniji su zamenile svoje valute Evrom: Austrija, Belgija, Finska, Francuska, Nemačka, Irska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Portugal i Španija. Grčka se pridružila tome 2001, Slovenija 2007, Malta i Kipar 2008, i Slovačka 2009. 1-og Januara, 2014 Letonija je takodje zamenila svoju valutu Evrom.

Odredjeni broj suverenih država koje nisu deo Evropske Unije je od tada usvojio Evro, uključujući Kneževinu Andoru, Kneževinu Monako, Republiku San Marino, i Vatikan. Evro se takodje koristi na mnogim teritorijama, područjima i suverenim državama koje su u Evro zoni, kao što su Azorska Ostrva, Balearska Ostrva, Evropska Ostrva, Francuska Gijana, Gvadalupe, Huan de Nova, Madeirska Ostrva, Martinik, Majote, San Martin, San Pjer i Mikelon, su samo neki od mnogih. Evro se koristi kao valuta za trgovinu na Kubi i u Severnoj Koreji.